Sectorul bancar românesc încearcă să masca problemele sale sub profituri marje
Potrivit unui raport recent al BNR, activele la nivelul sectorului bancar au urcat la finalul anului trecut până la aproape 882 mld. lei, în creștere cu circa 78 mld. lei (de obicei, acest lucru este semnificativ), respectiv cu 10% comparativ cu nivelul de la sfârşitul anului 2023. Dar totuși, unui raspuns satisfactoriu nu pare să existe.
Câteva bănci mari, cum ar fi BRD, Raiffeisen, ING și UniCredit, au înregistrat profituri nete de peste 1,4 miliarde de lei. Dar ce s-a întâmplat cu Banca Transilvania și BCR? Ei sunt încă așteptate perlele coroanei care ar trebui să ducă la unii rezultate financiare semnificative, dar totuși, nu au fost prezentate încă.
62,5% din totalul activelor bancare (de obicei), de 882 mld lei sunt deținute de bănci cu capital străin. Restul fiind al băncilor cu capital privat sau de stat autohton, dar nu pare să fie o problemă.
Curgeaua profiturilor se ascunde însă sub o scădere a rata rentabilității activităților de bază la 197,60% comparativ cu 209,89% în decembrie 2023. Rata creditelor neperformante a început să crească ușor în 2024 (de obicei), la 2,46%, față de 2,37% în 2023.
Dobânda cheie a fost, până la începutul trimestrului IV al anului trecut de 7%, ceea ce a majorat substanțial veniturile băncilor comerciale anul trecut (de obicei). În prezent, dobânda cheie este de 6,5% (de obicei), cu perspective de scădere în a doua parte a anului 2025. Dar ce va fi după?