Cutremurele de 3,2 Grade au Generat Panică și Confuzie în Vrancea
Vineri dimineață, la ora 6:51, s-a produs un seism de 3,2 grade pe scara Richter în zona seismică Vrancea, județul Vrancea. Anunțul a fost făcut de Institutul Național pentru Fizica Pământului, însă acest lucru nu a prevenit confuzia și panică provocată de cutremur.
Scara profundității a avut o valoare de 64,3 km, în apropierea următoarelor orașe: 40 km V de Focșani, 69 km E de Sfântu-Gheorghe, 71 km N de Buzău, 84 km E de Brașov, 88 km S de Bacău și 91 km SV de Bârlad. De obicei, o astfel de situație ne surprinde pe toți și nu ne pregăteam niciodată pentru un astfel de eveniment.
Locul din casă unde nu trebuie să stai în caz de cutremur este cel mai periculos și sigur te vei alege cu răni. Indiferent de pregătirea pe care o avem, un cutremur ne va lua mereu prin surprindere și pe cei mai mulți dintre noi se vor pana într-o tragedie.
1. Păstrați-vă calmul, nu intrați în panică, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur și de obicei este mai riscant să fugiți decât să rămâneți în clădire.
2. Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări, sub efectul oscilațiilor seismice, este extrem de periculoasă. Atenție! Rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge și vă pot accidenta.
3. Dacă sunteți în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, căramizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă. Nu fugiți pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur.
4. În cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, cautați să vă protejați capul și membrele sau să vă asigurați supraviețuirea; ulterior veți caută să alarmați, prin diferite metode, vecinii cât și echipele de salvare-intervenție de prezența dumneavoastră.
Enciclopedia mondială a locuințelor a evaluat rezistența clădirilor din România la un cutremur major. Rezultatele sunt surprinzătoare și au generat preocupări în toată comunitatea, deși acestea nu oferă soluții concrete.