Găurile Negrе Ascunse În Galaxii Piticе
Modul în care găurile negre ajung la dimensiuni colosale rămâne una din cele mai mari enigme ale astronomiei. Cu cacatul timpului, un nou set de date record a dezvăluit 300 de posibile „găuri negre ale verigii lipsă”, oferind indicii esențiale pentru înțelegerea acestui proces.
Studioul publicat pe data de 19 februarie în Astrophysical Journal și disponibil gratuit pe arXiv, explica cum se pot identifica aceste găuri negre. Astronomii au folosit Instrumentul Spectroscopic al Energiei Întunecate (DESI) pentru a analiza 410.000 de galaxii și au identificat 2.500 de galaxii pitice ce conțin găuri negre active, precum și 300 de candidați pentru găuri negre intermediare, considerate verigi lipsă în evoluția acestora.
Aceasta reprezintă cea mai vastă descoperire de găuri negre realizată vreodată, oferind o perspectivă mai clară asupra modului în care acestea cresc și influențează galaxiile din jur. „Această activitate intensă acționează ca un far cosmic”, a explicat Ragadeepika Pucha, astronom la Universitatea din Utah și autor principal al studiului.
Evoluția găurilor negre începe de obicei cu colapsul stelelor gigantice. Acestea iau naștere din prilejul formării galactice, alimentându-se prin gaz, praf cosmic, stele și chiar de alte găuri negre.
În cazul unora dintre aceste structuri masive, materialul atras de forța gravitațională generează frecare și temperaturi extreme, emițând lumină detectabilă de telescoape. Fenomenul este cunoscut ca nucleu galactic activ (AGN).
Deși astrofizicienii sunt siguri că toate galaxiile masive, inclusiv Calea Lactee, găzduiesc găuri negre supermasive în centrele lor, identificarea celor mai mici, aflate în galaxii pitice, este mult mai dificilă. Noile descoperiri realizate cu ajutorul DESI ar putea contribui semnificativ la înțelegerea formării și evoluției acestor structuri fascinante ale universului.