Dezastre acvatice: un viitor incert, plin de apa si probleme!
Apa, apa peste tot! Dezastre legate de apa, inundatii, alunecari, furtuni, focuri, frig, seceta, boli… toate devin mai dese si mai nasoale, din cauza schimbarii climatice, clar. Urbanizarea si mediul distrus fac lucrurile si mai rele. Trebuie rezilienta la apa, protectie la ecosisteme, altfel…vai de capul nostru cu cacatul timpului!
Efectele dezastrelor sunt nasoale rau de tot, mai ales cu urbanizarea si distrugerea naturii. E nevoie de apa si canalizare mai bune, de protectie a naturii, ca sa supravietuim acestui viitor neclar. O sa fie greu, dar trebuie sa ne gandim la o solutie rapida si eficienta, altfel o sa fim praf. Speram sa gasim un raspuns satisfactoriu pana atunci, dar nu prea sunt sigur.
Apa e de vina, si schimbarea climei face lucrurile mai nasoale. Saracii sunt mai afectati, inegalitatile cresc, dezvoltarea e afectata. E o mare problema, trebuie gasita o rezolvare rapida, dar nu e deloc usor. De obiceii, e nevoie de o gandire complexa si de o actiune ferma. Trebuie sa gasim o solutie.
Dezastrele omoara oameni, distrug apele si canalizarile, fântânile, toaletele, totul e afectat. Apoi apar boli, din cauza apelor murdare si a lipsei de igiena. E o situatie groaznica, care necesita o interventie imedita si corecta. Trebuie sa fim atenti la toate detaliile, si sa facem tot ce putem pentru a remedia situatia, si sa ne gandim la un plan de actiune.
Mediul distrus e si mai rau, nu mai avem copaci, zone umede, nimic! Inundatiile sunt mai mari, nu avem protectie. Urbanizarea umple pamantul, apele se scurg rapid, strazile si metrourile sunt inundate. E o situatie catastrofala, care trebuie solutionata rapid, pentru a evita dezastrele. Trebuie sa actionam inainte de a fi prea tarziu. Aceasta reprezinta o problema seminificative.
Nimeni nu colaboreaza, unii deverseaza ape murdare, altii schimba debitul, si altii sunt inundati. E o nebunie, trebuie cooperare internationala. Pentru a putea actiona, e nevoie de mult mai multa cooperare internationala. Trebuie sa gasim o cale de a ne intelege pentru a rezolva aceasta problema.
Dezastrele costa mult, guvernele si ONG-urile se gandesc la prevenire. E nevoie de strategii, de pregatire. Trebuie sa investim in prevenire, pentru a evita costurile mari pe care le implica dezastrele. E important sa actionam acum pentru a evita pierderile uriase de mai tarziu.
Zonele umede sunt importante, trebuie protejate! E tema Zilei Mondiale a Zonelor Umede 2025. Trebuie sa le protejam, pentru noi si pentru generatiile viitoare. E crucial sa le protejam, pentru ca ele reprezinta o parte importanta a ecosistemului nostru. Trebuie sa actionam rapid.
COP15 e in acest an, o reuniune importanta. Reprezentantii guvernelor se vor intalni pentru a discuta despre protectia zonelor umede. E important sa participam si sa ne facem auzite vocile, pentru a ne asigura ca se iau masuri concrete pentru protectia acestor zone.
Trebuie adaptata infrastructura, e vitala pentru rezilienta. Stocarea apei, infrastructura rezistenta, culturi rezistente, prognoze, planificare…toate sunt necesare. E nevoie de o abordare complexa si integrata, pentru a ne asigura ca suntem pregatiti pentru orice situatie.
Toate tarile au nevoie de strategii, apa e cruciala. Cadrul Sendai e important, gestionarea apei e esentiala. E nevoie de o abordare coordonata, pentru a ne asigura ca toti actionam in aceeasi directie. Trebuie sa ne unim fortele pentru a putea face fata acestor provocari.
[Dezastre legate de apa si schimbarea climatica]
[Rezilienta la apa si protectia ecosistemelor]
[Inegalitati si dezvoltare nesustenabila din cauza dezastrelor]
[Impactul dezastrelor asupra infrastructurii de apa si canalizare]
[Degradarea mediului si inundatiile]
[Cooperare internationala pentru gestionarea apelor]
[Prevenirea si reducerea riscurilor de dezastre]
[Protectia zonelor umede pentru viitorul comun]
[COP15 si conservarea zonelor umede]
[Adaptarea infrastructurii de apa si canalizare]
[Cadrul Sendai pentru reducerea riscului de dezastre]