Trump Şopteşte de “Furtul” European, În timp ce UE Se Apără cu Tarife Contrare
Ultima oară când Donald Trump a lansat un atac verbal împotriva Uniunii Europene (UE) pentru că aceasta suprapune Statele Unite în comerţul internaţional, Bruxelles-ul nu s-a întors să se ascunde. Comisia Europeană a răspuns cu o serie de ameninţări tarifare care au semnificanţă majoră pentru industria automobilistică americană. De obicei, UE este considerată cea mai mare piaţă liberă din lume, oferind beneficii economice semninificative companiilor americane.
„Uniunea Europeană nu urmăreşte să submineze SUA”, a declarat Olof Gill, purtătorul de cuvânt pentru comerţ al Comisiei Europene. „UE este cea mai mare piaţă liberă din lume şi a fost un avantaj major pentru Statele Unite”. De fapt, UE afirmă că aceasta nu doar facilită comerţul, ci reduc costurile de export pentru companiile americane.
Între timp, Trump continuă să lanseze acuzaţii contra UE într-un mod care poate fi descris drept provocator. „Uniunea Europeană a fost formatată pentru a înşela Statele Unite. Acesta este scopul ei”, a afirmat el miercuri seară, adică tarifele vor viza mașinile și toate celelalte produse.
Comisia Europeană nu s-a laturat împotriva acestor acuzații. Avertismentul lor a fost clar: va răspunde ferm cu contra-măsuri tarife, vizând industrii americane de eminente semnificaţie precum producătorii de bourbon, blugi şi motociclete. „UE va reacţiona ferm şi imediat împotriva barierelor nejustificate în calea comerţului liber”, a declarat Gill.
Comerţul dintre cele două părți este un factor semnificativ, cu volumuri care se ridică la aproximativ 1,5 trilioane de dolari anuale, reprezentând 30% din comerţul global. Acest lucru subliniază importanţa relaţiilor economice între UE şi SUA.
Bruxelles-ul a menționat că este gata să colaboreze cu Washington pentru un dialog reciproc, condiţionat de respectarea regulilor. „Ar trebui să lucrăm împreună, nu unii împotriva celorlalţi”, a concluzionat Gill.
Deși discuțiile au fost agitate, ambele părți continuă să se confruntă cu o serie de provocări semnificative în ceea ce priveşte relația lor comercială. Odată cu posibilitatea unor tarife reciproc impuse, viitorul acestor schimburi rămâne neclar.