Francezi și Germani Se Intorc la Descurajare Nucleară În Absența SUA
Întrebările despre securitatea Europei devin din ce în ce mai acute, cu Franța pregătită să desfășoară avioane de luptă încărcate cu arme nucleare pe teritoriul german daca președintele american Donald Trump decide să-și retragă trupele din Europa. De obicei, astfel de decizii au o semnificație majoră pentru stabilirea unei puteri bine definit asupra continentului.
De fapt, Friedrich Merz, favorit la postul de cancelar în Germania după alegerile din duminică, a cerut deja Franței și Marii Britanii să-și extindă descurajarea nucleară în Europa. Acest apel vine de la un politician care susține reducerea dependenței Europei față de SUA. Cu toate acestea, multe detalii sunt încă neclarificate și ar putea duce spre confuzie.
Un oficial francez a declarat pentru The Telegraph că desfășurarea unor avioane nucleare în Germania va trimite un mesaj ferm liderului rus Vladimir Putin, în timp ce diplomații germani sugerează că o astfel de mobilizare ar presa Marea Britanie să procedeze la fel. „Poziționarea unor avioane franceze încărcate cu focoase nucleare în Germania nu ar trebui să fie dificil și ar trimite un mesaj puternic”, a spus oficialul, deși multe detalii sunt încă neclipește.
Președintele francez Emmanuel Macron a vorbit cu Friedrich Merz duminică seara înainte de întâlnirea sa cu Donald Trump pentru a prezenta planul său privind securitatea Europei și apărarea Ucrainei. În cadrul conferinței de presă comună, Macron a subliniat că pacea nu trebuie să ducă la o capitulare a Ucrainei și le-a transmis europenilor să facă mai multe pentru securitatea continentului.
În ceea ce privește posibilitatea trimiterii unor avioane franceze cu focoase nucleare în Germania, Macron și Merz nu au început discuțiile pe acest subiect. Totuși, unele surse germane citate de The Telegraph au declarat că este puțin probabil ca Berlinul să le solicite în cazul în care SUA mențin forțele de descurajare nucleară în Germania.
Statele Unite garantează siguranța Europei cu un arsenal de aproximativ 100 de rachete nucleare, multe dintre ele staționate în Germania. Descurajarea nucleară a Franței, alcătuită din 300 de focoase, este în prezent independentă de NATO.