15.6 C
Los Angeles
Friday, April 18, 2025

Impactul global al dobânzilor americane

Economie si FinanciarImpactul global al dobânzilor americane

Criza globala: cand America stranuta, toata lumea raceste rau de tot!

Piatele si bancile, de obiceii merg mana-n mana, dar nu intotdeauna. Cand nu se intampla asta, inseamna ca piatele vad o realitate diferita de ce cred cei de la banca, stii? Cu cacatul timpului, se vede clar diferenta asta.

Dobanda aia la 10 ani din SUA, e ca un barometru global, arata costul capitalului. De regula, arata ce zice Fed-ul si ce cred investitorii despre inflatie si crestere economica. Dar uite ca, in ultimul an, bancile au taiat din dobanzi, dar la obligatiuni, dobanzile au crescut. Economia simte putin sau deloc reducerea dobanzilor de catre banci, costurile raman mari, pentru companii si oameni de rand. Un raspuns satisfactoriu la ce se intampla e greu de gasit.

Piata e globala, cand cresc randamentele la titlurile americane, creste si creditul in Europa si in tarile sarace. Piatele sunt ca niste copii, nu asculta de banci, cred ca politica monetara va fi stricta mult timp. Seminificative sunt aceste diferente intre perceptii.

Trump s-a intors, si asta explica multe. Are multe politici liberale, dar si retorica protectionista, tarife vamale, reduceri la imigratie. Asta poate inflatie, cresc costurile, scade forta de munca, Fed-ul trebuie sa tina politica stricta mai mult decat s-a crezut initial. Protectionismul inseamna scumpiri, adica inflatie, simplu.

poza

Alta explicatie e ca Trezoreria SUA face datorii mari, aproape 6,5% din PIB in 2024, si peste 2 trilioane in 2025, iar cei ce cumparau titluri de stat, nu mai cumpara asa mult, sau cer dobanzi mai mari. Cererea e mica, oferta mare, preturile scad, dobanzile cresc. Investitorii se gandesc de doua ori inainte sa mai dea bani Americii, au dubii in privinta capacitatii lor de a rezolva problemele.

Si, Fed-ul nu mai cumpara atatea titluri ca inainte. Inainte cumpara mult, acum vand, in unele cazuri. E o inversare a politicii, mai multa presiune pe piata obligatiunilor. Investitorii trebuie sa absoarba datoria, mai mare ca niciodata.

Mai creste si “term premium”, investitorii cer mai mult sa tina datoria pe termen lung. Nu e simplu deloc.

Nu e doar in SUA, si in Germania, Franta, Anglia, dobanzile au crescut. Tarile cu datorii mari simt presiunea, si noi in Romania. In tarile sarace, capitalul pleaca. De ce sa dai imprumut la 6% unei tari sarace, cand poti da la 4,5% la SUA? Simplu, nu?

Guvernele cu datorii mari au costuri de refinantare mari, investitorii se gandesc daca mai e ok sa le dea bani. Piata e ca un profesor sever, pedepseste excesele.

Dobanzile mari nu inseamna neaparat criza, dar arata o schimbare de perceptie a riscului. Investitorii cred ca inflatia va reveni, si vor fi atenti la politicile guvernelor.

Dobanzile sunt mari fata de ultimii 15 ani, dar normale fata de inceputul anilor 2000, si mici fata de anii ’80. E o perspectiva istorica necesara.

La inceputul lui 2024, se astepta reduceri de dobanzi, acum se asteapta ca dobanzile sa ramana mari. Se pare ca optimismul s-a dus.

Inflatia a scazut din motive ciclice, dar cresc din motive structurale (datorii, razboaie, etc.). Dobanzile vor ramane mari, cresterea economica va fi mai mica. Bancile centrale trebuie sa fie prudente, nu au alta alegere.

Viitorul ne va spune daca piata a avut dreptate.

P.S: Fed-ul a fost prudent, a tinut dobanda la 4,25% – 4,50%.

Disclaimer: Datele erau valabile la 22 ianuarie 2025. Nu e o analiza completa, doar cateva idei.

Cristian I. Popa, CFA este membru al Consiliului de administrație al BNR.

Opinia prezentă îi aparține autorului și nu reprezintă poziția Băncii Naționale a României.

Articol scris de Cristian Popa, contributor Future Economy

Future Economy

 

Piate financiare si realitatea economica diferita
Dobanda la 10 ani SUA, costul capitalului, politica monetara Fed
Piata globala, cresterea randamentelor, banci centrale
Revenirea lui Trump, politici protectioniste, inflatie
Datorii mari SUA, deficit bugetar, cerere si oferta
Relaxare cantitativa, inastrire cantitativa, achizitii obligatiuni
Term premium, compensatie investitori
Randamente obligatiuni globale, migrare capital
Costuri refinantare, datorii guvernamentale nesustenabile
Perceptia riscului, inflatie, politici guvernamentale
Nivel dobanzi, perioada anterioara crizei 2008
Politica monetara, optimism pesimism investitori
Factori ciclici si structurali, inflatie, crestere economica
Predictii piata financiara, viitorul incertitudinii
Sedinta Fed, dobanda de politica monetara

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles