Reformă Radicală a Invăţământului Rural sau Scopul Echivăuit?
Daniel David, joi ultim, la o conferinţă de presă, s-a exprimat despre nevoia de reglare a paradigmei învăţământului rural din România. „Probabil că va trebui să regândim paradigmatic invăţământul rural, pentru că aproape o jumătate de Românie se află acolo, iar modul în care funcţionează în acest moment învăţământul rural este un mod de avarie” – declarat el cu o tonalitate preocupată.
Ministrul subliniază că problema este că avem mulţi copii dar nu sunt adunaţi în grupuri mari, astfel încât să poţi avea şcoli comparabil cu ce se întâmplă în mediul urban. “Din start pornesc cu o neşansă extraordinar de mare”, a declarat el, sugestiv.
David arată că multe reforme din trecut au fost echipe alese cu bine: “Reforma lui Spiru Haret s-a făcut cu copii care erau concentrati în şcoli, nu existând clase cu câte cinci sau şapte elevi. Asta a avut un impact semnificativ”. Cu toate acestea, ministrul subliniază că, până la momentul actual, nu au fost propuse “modele bătute în cuie”, ci se iau în considerare diverse propuneri şi modele.
Multe persoane încearcă să compare reformele actuale cu acele care s-au făcut în trecut, dar David subliniază că situația este complet diferită. “Avem o neșansă extraordinar de mare” – a declarat el, sugestiv, referindu-se la provocările legate de calitatea şcolii din zonele rurale.
În final, ministrul subliniază că este vorba despre analizarea unor modele diverse şi propuneri pentru a ajunge la o reformă care să fie benefică atât pentru copiii rurali cât şi pentru viitorul României. Dar, până la urmă, restul este încă neclar…