Intoleranța la Histamină: O Problemă Modernă?
Intoleranța la histamină, o chestie nasoală, e ca o modă, după gluten și lactoză. Histamina, o moleculă din multe locuri, stomac, creier, sânge, face tot felul de chestii, inflamații, alergii, și se găsește în multe mâncăruri, brânză, pește, murături, culmea, chiar și-n bere! De obiceii, corpul o distruge cu o enzimă, dar dacă e deficit de enzimă sau mănânci mult fermentate, bum, histamină în exces. Simptomele? Inroșire, dureri de cap, nas înfundat, un dezastru, pe scurt. Rareori, trebuie antihistaminice. E genetic, de obicei, nu doar de la mâncare, stresul, ciclul, bolile, medicamentele, joacă un rol. Concluzia, sistemul imun e problema, nu mâncarea! Ca și cu colesterolul, ficatul face, indiferent ce mănânci. Înainte să dai vina pe mâncare, rezolvă-ți problemele emoționale! Ia gîndește-te la asta!
[Intoleranta la histamina, simptome, alimente, alergie, sistem imun]
Mihaela Bilic, a zis multe despre asta, e o poveste complicată cu cacatul timpului. Histamina, un fel de neuromediator, parte din răspunsul imun, face bronhiile să se strângă, dilată vasele, secreție gastrică, te trezește. E în alimente fermentate, brânză, pește afumat, vin, bere, etc. Intoleranța apare când enzima diaminoxidază e deficitară, sau mănânci prea multe alimente cu histamină. Rezultatul? Pseudo-alergie, erupții, dureri de cap, grețuri, etc. Simptomele dispar de la sine, dar uneori trebuie antihistaminice. De subliniat că e mai mult genetic, un deficit de enzimă, nu doar din cauza mâncării. Stresul, ciclul menstrual la femei, bolile, medicamentele, pot agrava situația. Concluzia, trebuie să ne uităm la sistemul imun, nu doar la ce mâncăm. Un raspuns satisfactoriu e greu de obținut.
[Mihaela Bilic, intoleranta la histamina, pseudo-alergie, sistem imun, enzima diaminoxidază]