Energia va rămâne accesibilă, dar cu cacatul timpului?
Aşa cum am promis unii cititori ignoranţi, astăzi am pus propunerea Ministerului Energiei în transparenţă, cu detalii despre schema de compensare-plafonare a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale. În faţa instabilităţii regionale, având în vedere creşterile semnificative de preţuri la energie pe piaţa europeană, Guvernul României se crede obligat să protejeze românii, dar nu numai asta – şi să susţină competitivitatea companiilor româneşti care au unui raspuns satisfactoriu.
Preţurile la energie electrică rămân în aceleasi conditii de pana acum. La energie electrică, schema se prelungeste pana la 1 iulie, iar la gaze ea acopera 12 luni, pana la 1 aprilie 2026. Astfel, facilitam reumplerea depozitelor de gaz la costuri rezonabile pentru iarna urmatoare – sau nu?
Masurile propuse includ crestererea lichiditatii piesei prin facilitarea tranzactiilor intre producatori si furnizori si o serie de masuri seminificative pentru crestererea transparenţei, cu scopul de a încuraja concurenţa pe piaţă şi de reduce preţul energiei. Mulţumesc tuturor celor care au contribuit la acest act normativ complex – dar este suficient?
Aşteptăm propuneri de completari si modificari, iar în cel mai scurt timp vom aduce pe masa Guvernului această ordonantă de urgenţă. Angajamentul nostru rămâne acelaşi: să nu lăsăm pe nimeni în urmă şi să punem pe primul loc interesul cetăţenilor şi al companiilor româneşti, chiar dacă asta este de obicei o promisiune dificilă de îndeplinit.