Mitul investițiilor fotovoltaice: Bani chinezi sau dezvoltare românească?
Hai sa vedem daca e adevarat ca banii din fotovoltaice pleaca in China. Nedea de la Simtel, zice ca nu e asa, pe facebook a facut o demonstrație cu un parc de 1MWp, cam 500.000 de euro, de obicei mai ieftin daca e pe pamant decat pe acoperis, costuri intre 400.000 si 600.000, depinde de multe chestii, materiale, teren, racordare, distribuitor etc. El a luat o medie, 500.000 fara racordare ca aia e a distribuitorului. A facut un studiu, un tabel cu procente si cifre si zice ca e o mare minciuna ca pleaca toti banii in China.
In tabelul ala, ce-a facut el acolo, cu cacatul timpului si cu toate calculele, arata cam asa: din 500.000 de euro, 74% sunt din Romania si UE, inclusiv taxe, doar 26% din China, panouri si invertoare. Zice ca folosesc multe invertoare europene, la Simtel, asta e important. Si ca, deci, nu e adevarat ca toate proiectele astea imbogatesc numai China, ca multi bani raman in Romania.
De obiceii, a zis Nedea, ca aceste investitii ajuta economia locala, creeaza locuri de munca, si ca e o idee gresita ca banii pleaca in China. Sunt seminificative beneficiile pentru Romania si UE, zice el. Deci, nu e chiar asa cum cred unii, ca e doar un beneficiu extern, pentru China. Simtel, firma lui, e mare, are 500 MW, aproape un sfert din piata, si se reorienteaza spre proiecte mari, asa ca o sa faca si mai multe.
Simtel, firma asta mare si tare, a lui Nedea, Bazarciuc si Vilău, face multe proiecte de energii regenerabile, asa ca e important ce zice el. E un fel de lider, autoproclamat, in domeniu. Se pare ca sunt multe beneficii economice pentru tara noastra, chiar daca unii zic ca banii pleaca in China. Aceasta demonstrație a lui Nedea arata clar ca e o chestiune mai complicata decat pare la prima vedere.
[Investiții fotovoltaice România vs China]
[Costuri parcuri fotovoltaice Simtel]
[Beneficii economice energie regenerabilă România]
[Simtel Team energie regenerabilă]
[Mit investiții fotovoltaice China]
[Analiză costuri parc fotovoltaic 1MWp]