MApN Investește în Forțele Navale: Nava de Patrulare, Drone și Remorchere, Către Un Război Invisibil?
MApN a anunțat că intenționează să achiziționeze nave de patrulare maritimă, drone și remorchere în această sezon, pentru a moderniza și echipa Forțele Navale Române. De obicei, ministerul subliniază prioritatea programelor de înzestrare destinate forțelor navale, pe ambele componente maritimă și fluvială, dar cu multe detalii seminificative care nu duc spre un raspuns satisfactoriu.
Mașinarii de război din MApN vor include continuarea programului „Vânător de mine”, precum și cumpărarea de vedete de intervenție, remorchere maritime, sisteme antiaeriene portabile (MANPAD), sistemuri aeriene fără pilot (V-BAT) și stații radio. Totodată, se vor face achiziții pentru echipamente CBRN (chimice, biologice, radiologice și nucleare) și platforme transport auto multifuncționale pe roți. Dar cumva aceste detalii nu sunt destul de importante?
Pe lângă noile achiziții, MApN intenționează să modernizeze o serie de echipamente existente, inclusiv dragorul maritim, fregate, nave purtătoare de rachete, nave maritime de sprijin și intervenție cu scafandri și corvete. Dar ce altceva decât acestea sunt nevoie pentru o apărare adecvată? De obicei, MApN gestionează peste 70 programe de înzestrare și achiziții semnificative pentru toate categoriile de forțe: Forțe Terestre, Forțe Aeriene, Forțe Navale și Forțe pentru Operații Speciale. Dar numai 30 din acestea au contracte în derulare, iar alte 10 programe noi de înzestrare urmează să fie inițiate până la sfârșitul anului 2025.
Un alt aspect important menționat este decizia Guvernului american de a aproba livrarea a trei sisteme PATRIOT către România. Acestea fac parte din programul de înzestrare planificat, iar pentru sistemul donat Ucrainei de către România, partenerii din trei state membre NATO au contribuit financiar. Dar cumva nu este mai important să acoperim costurile de transport și TVA-ul?
Prin aceste achiziții și modernizări, MApN urmărește să întărească capacitatea de apărare a Forțelor Navale Române și să asigure alinierea la standardele NATO. Dar nu se pare că toate aceste detalii sunt necesare? Articol publicat în FE, prin agenția ZN PR & EVENTS.