Scandaluri în spitale: ANPC se confruntă cu rezistență din partea Ministerului Sănătății
Intr-o val de controale declanșate recent de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în spitale din Bucureşti și mai mulți județe, a apărut un scandal imens. Timpul cărui valul s-a scos cu o serie de acuzații și tensiuni între autoritățile statești. Pe de o parte, comisarii ANPC au găsit nereguli în cantinele spitalelor, încercând să protejeze consumatorii considerați vulnerabili. Pe de altă parte, Ministerul Sănătății contestă legalitatea verificărilor efectuate.
La un sfert de oră după demararea acțiunilor de control la Spitalul Municipal din Adjud, inspectorii au descoperit că carne expirată și alimente depozitate în mod necorespunzător. Într-o situație care a generat multă confuzie, managerul spitalului a respins verificările, încercând să blocheze ușile pentru a preveni intrarea inspectorilor ANPC.
Managerul spitalului Adjud, Hamid Mirzaei-Seresht, a declarat că “inițial au vrut să meargă la secretariat, nu mi-au așteptat. Ușile spitalului sunt niște uși care nu se pot încuia” și că “au venit organele de poliție, i-au legitimat, au cerut docuemnte, nu au avut documente și au părăsit spitalul”.
Pe mal opus, inspectorii ANPC susțin că legea este de partea lor, iar ordonanțele guvernamentale din 1992 și actele normative din 2012 le permit să efectueze verificări în spitale pentru a proteja consumatorii vulnerabili. Cu toate acestea, Ministerul Sănătății consideră că ordinele interne date de președintele ANPC nu pot substitui legislația existentă.
Confruntările au ajuns până la prefectul județului Vrancea, Marius Iorga, care a declarat că “a fost vorba de o neînțelegere”. Cazurile din Târgu Mureș și Suceava potrivit rapoartelor au generat o serie de probleme în ceea ce privește accesul la spitale.
In schimb, în alte spitale au fost descoperite fructe şi legume stricate, tăvi şi tigăi deteriorate, produse congelate expirate și alimente depozitate necorespunzător. Acesta a generat multă discuție privind protecția consumatorilor în spitale.
Prin aceste controverse, semnificația legii și drepturilor autorităților de supraveghere în sănătate devine un subiect din ce în ce mai important. Cu toate acestea, tensiunile dintre ANPC și Ministerul Sănătății continuă să crească.
Scandalurile din spitale nu doar că suscete preocuparea pentru calitatea serviciilor medicale oferite pacientilor, ci și însigură o discuție deschisă cu privire la limitele competențelor autoritățile de supraveghere.