Autostrada A7 Bacău – Pașcani: Probleme și progrese în același timp
„Autostrada A7 Bacău – Pașcani | Câtă frunză câtă iarbă…| Lucrări zona Roman – Trifești”, postarea de vineri cu privire la lucările constructorului român UMB, se pare că a generat o serie de întrebări și speculații în lumea drumurilor. Deși se spune că treaba s-a dezmorțit bine după gerul din ultima perioadă, armata UMB este acuzată de ignorarea normelor și atractia excesivă a basculantei pentru lucrările înainte.
DRDP Iași și Răducu Popa au transmis vineri imagini ale șantierelor din zona nodului rutier Roman Nord, unde s-a observat o mobilitate semnificativă a echipamentelor de construcții. Pe lângă problemele legate de norme și obiective de lucru, situația pare să genereze și unele preocupări cu privire la eficiența și siguranța lucrărilor.
Potrivit regionalei de drumuri din Moldova, pe șantierul lotului 2 Trifești – Gherăești al A7 sunt mobilizate aproximativ 115 de utilaje și autobasculante. Cu toate acestea, se întreabă dacă atractia excesivă a basculanteilor poate duce la răspândirea materialelor în mediul ambiant, provocând astfel probleme ecologice.
Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR S.A.), spunea pe 8 februarie că UMB trebuie să finalizeze lucrările pe acest tronson din Autostrada Moldovei cel târziu anul viitor. Pe lotul 1 (Săucești – Trifești), în lungime de 30,3 km, stadiul fizic este de 27%, pe lotul 2 (Trifești – Gherăeşti), în lungime de 18,99 km, stadiul fizic este de 23% și pe lotul 3 (Mircești – Pașcani), în lungime de 28,09 km, stadiul fizic este de 26,7%. Dar oare câte basculante sunt de fapt necesare pentru atingerea acestor obiective?
Pe traseul A7 Bacău – Pașcani (77,38 km) vor fi construite nouă noduri rutiere, 22 de poduri și două pasaje. Aceste progrese sunt, de asemenea, înrudite cu o valoare totală de 4,68 miliarde de lei (fără TVA), finanțate prin PNRR.
În cadrul lotului 3 al Autostrăzii Bacău – Pașcani, UMB construiește primul nod turbion din România, aflat la intersecția autostrăzilor A7 și A8. Cu toate acestea, o întrebare se plantează în mintea publicului: cum putem avea atât de mult progres în construcțiile rutiere dar totuși probleme cu normele?
“Autostrada A7 Bacău – Pașcani nu pare să fie doar o colectivitate de progrese, ci și un loc plin de întrebări și speculații. Cât timp încă este permisă atractia excesivă a basculanteilor și cum se poate asigura siguranța lucrărilor în aceste condiții?